Boekenlijst

ADHD Hoe haal je het uit je hoofd

Cathelijne Wildervanck 

ISBN 978 90 5594 6822

Korte beschrijving: 

ADHDhoehaaljehetinjehoofdVeel mensen denken bij ADHD aan stuiterende kinderen. Maar er zijn ook veel volwassenen die de diagnose ADHD krijgen. Soms geeft de diagnose opluchting, maar vaak ook staat je wereld op zijn kop. Je hoort wat je allemaal niet kunt en dat je veel rust en structuur nodig zult hebben. Dit boek gaat uit van een andere gedachte, namelijk dat je met ADHD niet voor de rest van je leven veroordeeld bent tot medicatie en wekelijkse Coaching. Het biedt een verkenning van wat er mogelijk is wanneer je anders naar ADHD kijkt. Rust en structuur van buitenaf bieden lang niet altijd de oplossing. Belangrijker is hoe je de drukte in je hoofd eruit haalt en andere, functionele en mooie dingen in stopt. Op heldere wijze laat Cathelijne Wildervanck zien hoe je dit doet door je eigen mentale processen te beïnvloeden. Dit praktische boek, met veel oefeningen, is een aanrader voor volwassenen met ADHD of ADD, familie en vrienden om hen heen, psychiaters, psychologen en andere begeleiders.

De Depressie op zijn kop

Cathelijne Wildervanck

ISBN 978 90 5594 1520

Korte beschrijving:

DedepressieopzijnkopRuim een miljoen Nederlanders slikt antidepressiva en een veel groter aantal mensen voelt zich geregeld in een ongezonde mate niet tevreden of niet gelukkig. Als je depressief of somber bent, zit je in een vicieuze cirkel; je brein voedt de depressie. Dit boek is erop gericht je te laten zien hoe je brein werkt, hoe stemming ontstaat en hoe je daar zelf meer leiding kunt nemen.
Vanuit de neuropsychologie weten we inmiddels dat je brein het liefst een rotonde maakt van de meest gebruikte stemming. Als een veel gebruikte stemming er eentje is van somberheid, neerslachtigheid of opgebrand voelen, dan vindt je maar moeilijk weer een nieuwe afslag.
Cathelijne Wildervanck geeft praktisch en met humor inzicht in hoe je de balans in je brein kunt kantelen om daarmee een andere afslag te nemen, en hoe je de veranderbaarheid van je brein vóór je kunt gaan laten werken. En vooral: hoe dat je levensgeluk ten goede zal komen.
Dit boek is een aanrader voor iedereen die zijn eigen stemming eens grondig onder de loep wil nemen; of het nu gaat om een ‘tijdelijk dipje’ of een depressie van meer structurele aard. Door de link met recente neuropsychologische kennis over spiegelneuronen, neuroplasticiteit en het emotionele brein kan het boek ook voor professionals zoals artsen en psychologen een waardevolle aanvulling zijn.

 

Vliegen met sterke vleugels

Bertold Ulsamer

ISBN 978 90 6963 960 4

Familieopstellingen in vogelvlucht.

Korte beschrijving:

VliegenmetsterkevleugelsVliegen met sterke vleugels is een laagdrempelig introductieboek over familieopstellingen: helder geschreven en voorzien van talrijke aansprekende voorbeelden.
Bertold Ulsamer: ‘Het is net of de mens vleugels aan het krijgen is. Er is geen hindernis zo groot of wetenschap en techniek lijken hem te kunnen nemen.Tegelijkertijd zien we steeds meer oorlogen en milieurampen, en de mensen worden steeds angstiger. De vleugels zijn er al wel, maar de wortels ontbreken nog. De grond waarin wij geworteld zijn, is onze familie. Zolang wij onze wortels niet (h)erkennen, zullen onze steeds groter wordende vleugels nog niet sterk genoeg zijn. Familieopstellingen kunnen een weg zijn om deze wortels te ontdekken en ze van allerlei zaken te bevrijden die ze zouden kunnen beschadigen en verzwakken. Pas dan kan de kracht van de worstelde vleugels instromen.’

Dr. Bertold Ulsamer (1948) is jurist en psycholoog met veel ervaring in het systemisch werk zoals dat door Bert Hellinger werd ontwikkeld. Hij geeft overal ter wereld opstellingen, (management) trainingen en cursussen.

Je bent niet je brein 

Jeffrey M. Schwartz en Rebecca Gladding

ISBN 978 90 215 5129 6

Korte beschrijving:

jebentnietjebreinJeffrey Schwatz en Rebecca Gladding, beiden deskundig op het gebied van de neurowetenschappen, leggen in dit boek uit hoe ons brein werkt en waarom we soms het gevoel hebben dat we de controle kwijt zijn over onze gedachten en gevoelens. Dit onaangename gevoel, dat kan leiden tot paniek, dwangmatig handelen of depressieve gedachten, klopt echter niet. Met behulp van hun 4-stappenmethode kunnen we ons bevrijden van ongezonde gedachten en gedrag en slechte gewoonten blijvend veranderen.

 

Houd me vast

Dr. Sue Johnson

ISBN 978 90 215 5268 2

Zeven gesprekken voor een hechte(re) relatie

Korte beschrijving: 

HoudmevastWe zijn allemaal op zoek naar liefde, steun, verbondenheid. Soms vinden we die in onze relatie, dan weer even helemaal niet. Een beetje hulp kan dan nodig zijn, hulp om weer samen te gaan praten, een uitgedoofde relatie nieuw leven in te blazen, of een relatie die verkeerd dreigt te gaan, te redden.
Die hulp komt van Sue Johnson, ontwikkelaar van Emotionally Focused Couple Therapy.
In Houd me vast  maakt Sue Johnson je deelgenoot van haar baanbrekende en buitengewoon succesvolle programma voor het creëren van hechte en veilige relaties.
Door middel van verhalen uit haar praktijk, gesprekstechnieken, oefeningen en verhelderend advies laat ze zien wat de zeven bepalende momenten in een relatie zijn en coacht ze je die momentendoor zodat je een veilige en blijvende band creëert met je partner.

Dr. Sue Johnson is klinisch psycholoog en een vooraanstaand deskundige in de relatiewetenschap.